top of page
BAKGRUND/BYGDENS KULTUR- Och MUSIKLIV

Inom Klöverträskbygden finns ett genuint intresse för kultur. Runt om i byarna finns teaterförening, barnkörer, bokcirkel-verksamheter, det hålls föredrag, arrangeras konserter, afterwork, samtalskvällar m.m. 

Pingstkyrkan i Klöverträsk är en av bygdens starkaste aktörer när det gäller att agera kulturbärare. Kyrkan anordnar konserter och andra upplevelser för både bygdebor och besökare. Ett par exempel är den populära ”Önskesången”, som samlar ca 300 besökare varje annandag jul, konsert med trummisen Annika Nilles med 400 besökare som genomfördes 2015 samt andra konserter som alla uppskattats av besökarna. Pingstkyrkan anordnar utöver detta bland annat seminarier, samtalskvällar, hobbyverksamhet för skolbarn, ungdomsgård, cafékvällar, afterwork med uppträdanden samt dagledigträff för de äldre med t.ex. handarbete, mat och föredrag.

 

Under många år har tankar och idéer vuxit fram för att försöka skapa en mötesplats där så många som möjligt kan samlas och som lockar till möten människor emellan.

En sådan mötesplats skulle till exempel bidra till att unga får möta äldre, hemvändare får återse gamla bekanta och inflyttade ges möjlighet att skapa relationer samtidigt som besökare ges tillfälle att se bygden och knyta kontakter.

 

Förhoppningen har varit att samtal ska uppstå mellan människor som annars i bästa fall bara skulle ”heja” på varandra. För att åstadkomma en sådan mötesplats kläcktes idén om att förlänga sommarkänslan genom att kombinera ljusa svala kvällar med varma glada människor.

Under hösten 2014 anordnades för första gången en sensommarfestival i Klöverträskbygden. Festivalen blev direkt en succé. Det goda ryktet om festivalen spred sig snabbt och antalet besökare ökade till den andra festivalen. Under tre dagar i augusti 2015 hade festivalen hela 1 200 besökare.

Inför 2016 års festival höjdes ribban ytterligare, bland annat satsades det på fler arrangemang för barn- och ungdomar.

Fakta: Klöverträskbygden

Klöverträskbygden består av byarna Klöverträsk, Klöverberg, Krok-vattnet, Rosfors, Bjursträsk, Pålsträsk, Krokvattnet, Bredträskheden, Holl-svattnet, Västmark, Solberg, Eriksberg och Selet. 

ARTISTER och musikutbud

Festivalens musikutbud skall erbjuda något för alla. Arrangörernas mål är att variera artister och typ av framförande för att ge något för alla åldrar och smaker. Valen av artister utgår från målsättningen att överraska publiken på ett positivt sätt. På scenen varvas lokala begåvningar och artister med mer kända ansikten. Föregående festivaler har gästats av följande band, musiker och artister. 

2016

Country Woods - Countryband från Piteå och Luleå, fram-förande låtar som vävs ihop till en sammanhängande historia.

Lennart Johansson - Sångledare från Alvik/Gammelstad som ledde festivalens sommarkryss.

Karin Öberg - Sångerska och sångpedagog från Väster-norrland som framförde en medryckande Whitney Houston konsert i rasande tempo.

John Lundvik - Festivalens höjdpunkt bland barn och unga som också fick chansen att träffa honom för att ställa frågor, få autografer och selfies!

South Village Gospel – Nio personer från Klöverträsk, Antnäs och Alvik som sjunger egna och andras Gospellåtar.

2015

Daniel Engman - Älvsbybo som gjort Evita och andra stora uppsättningar på dramaten, bjöd på musikalklassiker och visor i rocktappning. Komp: Guns for Hire.

Mikael Svarvar - Finländare som arrangerar och leder gospelkör samt medverkar i jazzband. Bjöd på mycket glad och medryckande gospel och soul. Komp: Guns for Hire.

Martina Lundberg  - Lulebo, uppvuxen i Klöverträsk som tillsammans med sitt eget band spelade låtar från sitt senaste album. Martina uppträder numera under sitt nya artistnamn ”Mothers Daughter” vilket tillkänna-gavs just under Sensommarfestivalen 2015.

South Village Gospel - Nio personer från Klöverträsk, Antnäs och Alvik som sjöng egna och andras Gospellåtar.

Solid Rock - Tremannaband från Piteå som spelar rock som slår till som en knytnäve i magen. 

Guns for Hire - En Norrländsk kompgrupp som användes för att backa upp de artister som kom till festivalen utan band.

ARRANGÖR

Sensommarfestivalen i Klöverträsk har sedan starten 2014 arrangerats av Pingstkyrkan i Klöverträsk. 

 

Sedan 2016 har festivalen kommit att gå under benämningen Sensommarfestivalen #Klöverträskbygden för att ytterligare befästa att det är hela bygdens festival. Medarrangör för det årets festival var utöver kyrkan ideella krafter inom Klöverträskbygden, ett koncept som visade sig vara mycket lyckat och som man kommer att satsa på även i fortsättningen. 

Allt arbete inför, under och efter festivalen sker ideellt, bortsett från festivalens musiker och artister som erhåller gage och mindre tacksamhetsgåvor. Det ideella arbetet knyter samman de inblandade och påvisar en arbetsglädje som är smittande.

 

Den kristna värdegrunden alla människors lika värde 

genomsyrar hela festivalen. 

Vill du vara med och planera musik,

mat eller aktiviteter för årets festival?

 

Då är du varmt välkommen att kontakta 

Jonas Lundberg, tel. 070-638 52 72

SENSOMMARFESTIVALEN # KLÖVERTRÄSKBYGDEN

11-13 AUGUSTI 2017

bottom of page